Bardzo ważnym elementem trawienia jest sposób spożywania pokarmów tzn . możemy szybko jeść słabo gryząc i przy tym pośpiechu nałykamy się dużo powietrza. Wytwarzany w przewodzie pokarmowym gaz, częściowo wydalany jest poprzez usta (odbijania). Niestrawność i połknięte powietrze powoduje wzdęcia brzucha, (w tali może nam przybyć nawet parę centymetrów) zwiększa się ilość wydalania gazów, mogą wystąpić mdłości, wymioty i bolesne skurcze jelit Zdrowy człowiek wypuszcza je 15 razy dziennie, a ich łączna objętość wynosi 1,5 litra. Nieprzyjemny zapach gazów spowodowany jest przez bakterie znajdujące się w okrężnicy, które wytwarzają niewielkie ilości gazów zawierające związki siarki.
Pokarmy, które mogą przyczynić się do zwiększonej ilości gazów:
- Fasola
- Karczochy, brokuły, kapusta, cebula, brukselka
- Jabłka, brzoskwinie, morele, gruszki, owoce pestkowe
- Pełne ziarna zbóż
- Otręby
- Napoje, soki owocowe
- Produkty mleczne, również lody!
- Słodycze
- Produkty zawierające sorbitol, np. produkty dietetyczne
Przyczyną powstawania wzmożonej ilości gazów często jest występowanie stanów zapalnych błony śluzowej jelita, nieodpowiednia dieta,