AQUARION to urządzenie o wysokiej jakości filtra, produkujące jonizowaną, sterylną, aktywną wodę bogatą w tlen, pozbawioną ciężkich metali i trujących substancji; wytwarza całkowicie bezpieczną, jonizowaną wodę pitną. Posiada wiele atutów dzięki możliwości neutralizowania wolnych rodników. Konsumując alkaliczną wodę, możemy skutecznie przeciwstawić się zakwaszeniu naszego organizmu. Oprócz odpowiedniego procesu jonizowania wody, niezwykle istotne jest, iż urządzenie dostarcza pitną wodę, która chroni lub przyczynia się od odzyskania zdrowia.
Lista składników pokarmowych, poprzez które możemy wpływać na naszą równowagę kwasowo-zasadową:
Żywność alkalizuiaca
Warzywa
Czosnek, szparagi, pietruszka, brokuły, kabaczek, marchew, seler, cukinia, ogórek, grzyby, groszek, fasola, cebula, imbir, algi niebiesko-zielone, szpinak, wheatgrass, lucerna, kapusta, kalarepa, brukselka, sałata, chrzan, musztarda, grzyby shitake, pomidory, itp.
Owoce
Awokado, grejpfrut, cytryna, limona, orzech kokosowy, itp.
Tłuszcze/oleje (tłoczone na zimno)
Olej z awokado, kokosowy, z nasion winorośli, olej rybi, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, itp.Białka
Mleko matki, kozie, soja, limona, fasola, soczewica, gryka, jogurt, orkisz, semolina, tofu, kasztan, siemię lniane, pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika, migdały, brukselka, itp.
Inne
Woda alkaliczna, mleczko pszczele, lecytyna, probiotyki, pieprz cayenne, pieprz czerwony, zielona herbata, herbaty ziołowe, herbata ginseng, combucha, itp.
Słodziki
Stevia, ksylitol, cykoria.
Przyprawy
Cynamon, curry, imbir, musztarda, chili, pieprz, sól morska, zioła, itp.
Żywność zakwaszaiaca
Owoce
Pomarańcze, mandarynki, banany, morele, brzoskwinie, arbuz, ananas, mango, figi, papaja, winogrona, porzeczki, itp.
Zboża
Ryż, pszenica, amarant, kukurydza, herbatniki z mąki owsianej, produkty piekarnicze.
Produkty mleczne
Sery (krowie i kozie), sery zfermentowane, mleko krowie, masło, itp.
Pestki
Nerkowiec, orzech brazylijski, orzeszki ziemne, masło orzechowe, orzechy laskowe, itp.
Białko zwierzęce
Wołowina, baranina, wieprzowina, indyk, sarnina, karp, łosoś, tuńczyk, ostrygi, małże, krewetki, itp.
Makarony (z białej mąki) Nitki, rurki, spaghetti, itp.
Inne
Ocet winny, ziemniaki, grzyby, itp.
Leki i substancje chemiczne
Leki, narkotyki, pestycydy, itp.
Alkohol
Piwo, wino, likiery
Ziarna i rośliny strączkowe
Fasola czarna, fasola nerkowata, groszek zielony, soczewica, itp.
Woda i soki
Woda oczyszczona, destylowana, woda filtrowana za pomocą odwróconej osmozy, większość wód butelkowanych.