Meal Time
Trawienie jest procesem chemicznym, a więc oznacza rozkład złożonych składników pokarmowych (białek, tłuszczów, węglowodanów) do związków prostych, przy pomocy wyznaczonych do tego enzymów. Każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, dlatego jeden enzym nie jest w stanie wyręczyć drugiego.
Jak wiemy proces trawienia zaczyna się w jamie ustnej. Podczas żucia jedzenie jest mieszane ze śliną wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że łatwiej jest go połknąć, a ponadto rozkłada cukry złożone w mniejsze łańcuchy. Dzieje się to dzięki enzymowi amylazie ślinowej. Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Zawarte w posiłku białka są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko - pepsyna. W jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów, częściowo produkowanych przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzową jelita. Obok trawienia białek, węglowodanów oraz tłuszczów w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji.
Wydolność procesów trawiennych zmniejsza się z wiekiem.
Wynika to z wielu przyczyn, np. zmniejszonej zdolności do żucia, wyczerpania lub stanu zapalnego gruczołów produkujących enzymy. Zaburzenia trawienia mogą być przyczyną wzdęć, świadczących o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym, czemu często towarzyszą powtarzające się biegunki lub zaparcia. Utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji doprowadza do utraty masy ciała, złego samopoczucia, jak również osłabienia systemu immunologicznego.
Zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych, mogą pojawić się w każdym okresie życia, jako wynik pewnych predyspozycji osobniczych, oraz złego stylu życia. Uzupełnianie enzymów może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Papaja zawiera liczne enzymy trawienne, z których najważniejsza jest papaina, często nazywana roślinną pepsyną. Zawarte w preparacie enzymy papai działają podobnie do enzymów rozkładających białka na mniejsze łańcuchy w naszym organizmie. Liście papai stosuje się już od dawna. Były one używane przez Indian do owijania mięsa, aby szybko miękło - wstępny proces trawienia białek. W lecznictwie ludowym papaja używana jest przy schorzeniach żołądka.
Papaina rozkładając białka do postaci aminokwasów, obniża procesy gnilne niestrawionych białek.
Skład Meal Time:
Enzym papai - 250mg
Stosowanie:
Ssać 1-2 tabletek dziennie zaraz przed posiłkiem.
Opakowanie: 100 tabletek - masa netto: 67 g
Składniki:
sacharoza, dekstroza, enzymy papai, maltodekstryna, substancja słodząca: mannitol, substancja przeciwzbryląjąca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych (stearynian magnezu), olej sojowy, naturalny aromat z papai, naturalny aromat z arbuza.
Producent: CaliVita® International, Berlin, Connecticut 06037, USA.
UWAGA!
Wytworzono w zakładzie przetwarzającym jaja, ryby, skorupiaki, mleko, orzeszki ziemne, orzechy, soję, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny, zboża zawierające gluten, łubin, mięczaki, seler, gorczycę - istnieje możliwa obecność tych składników w produkcie.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia!
Działanie preparatu może różnić się u każdej osoby.
Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci!
Brak komentarzy.